Monday 21 May 2012

LALA MASAK MERAH BERSERAI
By: Pak Engku


Bahan-bahan:
1 kg lala dicuci bersih (ai guna 1/2 kilo lala)
6 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 inc halia - dikisar
10 tangkai cili kering - direndam hingga lembut dan dikisar
2 camca besar sos cili
2 camca besar sos tiram
3 helai daun limau perut
3 batang serai - dititik
250 ml air - ita kurangkan air kerana nak kan kuah yg pekat
100 ml minyak masak
garam dan gula secukup rasa
1 kiub ikan bilis - ita tambah
1 pokok daun ketumbar - dihiris halus - ita tambah
1 pokok daun bawang - dihiris halus - ita tambah
1 batang cili - dihiris - ita tambah
 
Cara-cara:
Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili kisar hingga naik minyak.
Masukkan sos tomato, sos tiram dan serai, tumis lagi hingga garing.
Tuangkan sedikit air masukkan daun limau perut dan kiub ikan. Biarkan hingga mendidih.
Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Masak sehingga kuah agak pekat.
Masukkan lala , kuatkan api, tutup kuali dan biarkan ia masak anggaran 5-10 minit. Buka tutup kuali kacau sebati. Akhir sekali masukkan cili hiris, daun ketumbar dan daun sup. Tutup api dan siap untuk hidangan.

Credit : http://fromintankitchen.blogspot.com/2011/03/lala-masak-merah-berserai.html

No comments:

Post a Comment